top of page

Dış İşleri Komitesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan ilişkileri gergin bir şekilde ilerlemektedir. İki ülke arasındaki ilişki 1995 yılında Yunanistan’ın Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin “Bir ülkenin kara suları azami 12 mildir” maddesine dayanarak Ege karasuları sınırını ileri bir tarihte 12 mile çıkaracağını açıklamasıyla ve ardından TBMM’nin 8 Haziran 1995’te Yunanistan karasularını 12 mile çıkardığı takdirde bunun Türkiye Cumhuriyeti tarafından savaş sebebi sayılacağını ifade eden bir ortak bildiri yayınlamasıyla daha da gergin hale gelmiştir. Tüm bu gelişmeler ile yeni bir boyut kazanan gerilim yıllar içinde durulmuşken 2018 yılında, Yunanistan’ın askeri tatbikat sırasında Türkiye Cumhuriyeti kara sularını ihlal etmesiyle yeniden tırmanmıştır. Tüm bu yaşanan gelişmeleri ve Türkiye’nin mevcut dış politikasını göz önünde bulundurarak; Türkiye Cumhuriyeti Yunanistan ile sorunlarını çözmek adına nasıl kalıcı ve ideal bir politika oluşturabilir?

Enerji Komitesi
Ülkemiz rüzgar, jeotermal ve güneş enerjisi açısından önemli kaynaklara sahiptir.Bu kaynakların geliştirilmesi gerek iklim değişikliği ile mücadele gerekse enerjide ithal ve fosil yakıt bağımlılığının aşılması açılarından hayati öneme sahiptir. Türkiye'de yenilenebilir enerjinin birincil enerji kullanımındaki payı %6,5, elektrik üretimindeki payı ise %24’dür. WWF’in hedefi, 2050 yılında küresel ölçekte %100 yenilenebilir enerjiye geçişin sağlanmasıdır. Bu hedefe giden yol enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılmasında ne gibi politikalar izlenebilir?
Siber Güvenlik Komitesi
İnternet çağının başlaması ile birlikte modern yaşam internet üzerinde kurulmaya başlamıştır. İnternet üzerinde kurulan bu sanal dünyalar gün geçtikçe daha da kişiselleşmiştir. Günümüzde siber saldırılar artarak yoğunluk göstermiş ve  maalesef yaşamımızın bir parçası olmaya başlamıştır. Microsoft’un yayınladığı istihbarat raporuna göre ülkemiz, yaklaşık her 1.200 internet kullanıcısından birisinin bir botnet ağına dahil olmasıyla dünyanın en fazla zombi kullanıcı oranına sahip ülkesi konumunda bulunmaktadır. Türkiye’nin yaşadığı bu siber saldırılar göz önünde bulundurularak, saldırıları önlemek amacıyla nasıl bir yöntem izlenebilir?
Sanayi, Madencilik ve Uzay Komitesi

İnsanlar ilk çağdan itibaren çeşitli ihtiyaçları için madencilik yapmıştır. Özellikle sanayi devrimi ile birlikte madencilik çalışmaları hızlanmış ve Dünya’nın mevcut maden yatakları tükenmeye başlamıştır. Gelişmiş ülkeler yer altı kaynakları yerine yenilenebilir enerjiye yönelmiş ancak kısa vade içerisinde isteklerini alamamışlardır. Bu yüzden Çin, Amerika ve Rusya başta olmak üzere gelişmiş ülkeler gözlerini uzaya dikmiştir. Çok masraflı ve zor bir alan olarak tanımlanan ileri yılların devasa sektörü “Uzay Madenciliği” için NASA’nın ardından Çin de rekabete katılmıştır. Rusya’da ise uzay bilimleri ve teknolojileri alanındaki uzman bilim insanlarının halen bu konuda araştırma ve analizler yaptığı bilinmektedir. Geleceğin en prestijli ve en karlı bir o kadar da zor alanı olan “Uzay Madenciliği” rekabeti için şimdiden planlamalar ve çalışmalar sürmektedir. Tüm bu bilgiler göz önüne alındığında Türkiye bu sektörde diğer ülkelerle rekabete girebilmek için nasıl bir politika izlemelidir?

İnsan Hakları Komitesi
Ülkemizde 4857 sayılı İş Kanunu işverenlere çalışanların güvenliğinin sağlanması, kişisel koruyucu donanımların edinilmesi, tazminat hakları gibi konularda yükümlülükler getirmektedir. İş güvenliği uzmanlarının özel sektörde ilgili işletmeler tarafından seçilmesi ve işe alınması, iş güvenliği uzmanlarının belli durumlarda yapması gereken iş güvenliği ihlali ihbarlarını engelleyerek devlet müdahalesini zorlaştırmaktadır. İş güvenliği anlamındaki bu sorunlar nasıl giderilebilir ve ilgili sektörlerde işverenlere çalışanların korunması için ne gibi yükümlülükler getirilebilir?
Sosyal Bilimler Eğitim Komitesi

Bir ülkeyi veya toplumu kalkındırmada en önemli unsur eğitimdir. Amerika, Rusya ve Çin gibi gelişmiş ülkelerde eğitim sistemlerine ve eğitim politikalarına çok önem verilmektedir. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde eğitim en önemli öncelik olmalıdır. Ancak ülkemizde eğitim sistemi sürekli değişmektedir ve ülkemiz PİSA sınavı sonuçlarına göre başarısız konumdadır. Bu değişimler göz önüne alındığında eğitim sisteminin kalıcı olmaması ülkemizin en büyük sorunlarından biri haline gelmiştir. 2019 yılında yeni bir eğitim sistemi tasarlanmış ve uygulama kararı alınmıştır. Bu yeni değişiklikler de toplum tarafından tartışılmaktadır. Bu yeni eğitim sistemi tasarımı baz alındığında ülkemizde toplum ihtiyaçlarını karşılayan ve kalıcı bir eğitim sistemi nasıl olmalıdır?

Antropoloji Komitesi
İnsan biyo-kültürel bir varlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu demektir ki insan ne tek başına biyolojik bir varlık ne de tek başına kültürel bir olgudur. İnsanın biyolojik ve kültürel çeşitliliğini ve bu çeşitliliklerin işleyiş biçimlerini inceleyen ve geliştirdiği kuramlarla bunları açıklamaya çalışan bilim dalı Antropolojidir. Antropoloji’nin sorunları ve Türkiye’deki konumu göz önüne alındığında Antropoloji bilimini Türkiye’de geliştirmek için ne gibi politikalar izlenebilir?
Dijital Teknoloji Toplumu Komitesi

Sanayi Devrimi’nden itibaren Dünya’da teknoloji çok hızlı bir şekilde gelişmiştir. İnsanın sağladığı iş gücünün yerini zamanla makineler almıştır. 20. Yüzyılın sonlarında teknolojide Endüstri 4.0 çağına geçiş yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde gelişmiş ülkeler Endüstri 4.0’ı yakalamış ve kendilerine göre geliştirmektedir. Almanya, Amerika, Japonya ve Çin gibi ülkeler Endüstri 4.0’dan her alanda faydalanmaktadır. Endüstri 4.0’ın Almanya ekonomisindeki yeri %19 ve Amerika ekonomisindeki yeri ise %30’dur. Türkiye’de ise Endüstri 4.0 sadece otomotiv sektöründe kullanılmaktadır. Bu veriler ışığında Türkiye Endüstri 4.0’ı yakalamak ve sonrasında oluşabilecek sorunları engellemek için ne gibi adımlar atabilir?

bottom of page